Møte i ph.d.-programrådet 21.05.2019

Tid: 11.00-12.30

Sted: Fysikk: Fakultetsstyrerom MN V349

Til stede:

Petter Nielsen (IFI), Helge Balk (FI), Brita Stedje (NHM), Hans Brodersen (MI), Mats Carlsson (ITA), RIgmor Solberg(FAI), Marianne Bathen (stipendiatrepresentant; FI), Martin Helsø (stipendiatrepresentant; MI), Reidunn Aalen (IBV), Josef Noll (ITS), Henning Dypvik (GEO), Harald Walderhaug (KI), Hanne Sølna (studieleder), Solveig Kristensen (forskningsdekan), Natalia Utkina (ph.d.-adm.), Jean-Raphael Martinez (ph.d.-adm.), Stian Engen (ph.d.-adm.).

Forfall:

 

 

Referat fra forrige møte: 

Fredag 31.01.2019

Saker fra Fakultetet

1. MNKOM9010 (Communicating Science): Åsmund Eikenes presenterer kurset.

Åsmund H. Eikenes introduserte MNKOM9010 Communicating science, som lanseres høsten 2019 (uke 47 + 48). Kurset har plass til 25 deltakere (størst utbytte for kandidater i 3. eller 4. semester) som vil lære ulike formidlingsteknikker og få trening i å selvstendig bruke og tilpasse formidlingsform og innhold til målgruppen. Emnet gir 5 studiepoeng. Kandidater som tar både MNKOM9010 og Simula Communicating Science Research får kun et av emnene innpasset i opplæringsdelen. Om kandidater ønsker å ta Simula-kurset, må enhetene selv finansiere dette. Det oppfordres til at alle enhetene ved MN har egne kandidater med på MNKOM9010 for å selv vurdere behovet av videreføring av Simula-kurset.

 

2. Informasjonsflyt: hvordan kan vi best informere kandidatene og veiledere om phd-aktiviteter – diskusjonssak

Fakultetet setter krav til ph.d.-veiledere om at de holder seg oppdatert på hvilke tilbud og muligheter som finnes for MNs kandidater. F.o.m. høsten 2019 vil alle hovedveiledere bli inkludert i det ukentlige nyhetsbrevet som sendes fra ph.d.-administrasjonen til alle fakultetets ph.d.-kandidater og postdoktorer. Hensikten med dette er at veiledere på en enkel måte skal få en oversikt over tilbudene som eksisterer og for at de lettere skal godta at kandidatene bruker tid på seminar og workshoper fakultetet anbefaler.

Utforming av nyhetsbrevet vil bli evaluert og revidert for å gjør dette mest oversiktlig og hensiktsmessig. Spesielt viktige saker vil bli sendt i en separat mail til ph.d.-programrådet med en tydelig bestilling om å videreformidle informasjon til enhetens kandidater.

 

3. Kommentarer til Tilstandsrapporten 2019, v/Natalia Utkina

Utsatt til neste møte. 

 

4. Informasjon om karriereprogrammet for PhD kandidater 

Høsten 2019 piloterer MN et nettbasert karriereutviklingsprogram for 50 ph.d.-kandidater (oppstart 9. september). Programmet går over åtte uker og består av fire online moduler og tre webinar. Det vil bli avholdt et halvdags oppstartsseminar for alle deltakerne i Kristine Bonnevies hus (aud 1) den 6. september.

 

5. Siste møte for vårsemester 2019: kl. 12.30 - 14.00 28. juni 2019

 

 

Saker fra ph.d.-representanter

1. ...

 

Saker fra ph.d.-utvalgsledere

1. På IFI diskuterer vi hvordan vi kan redusere den administrative byrden for kvinner slik at de kan fokusere på å kvalifisere seg for fast vitenskapelig stilling og opprykk (i et mannsdominert miljø). I den sammenheng nevnes jobben som 3. opponent som en ikke-meritterende byrde som ikke burde tillegges kvinner. Det eksisterer også en oppfatning om at kvinner settes til å være 3. opponenter for å oppnå kjønnskravet i komiteene, og ettersom det er få kvinner gjøres dette ofte.
 
Det hadde vært fint å belyse denne problemstillingen. Konkrete spørsmål kan være: Bør kvinner som ikke er professorer ikke være 3. opponenter? Bør vi løse opp i kravet om kvinnelig opponenter når kandidaten er mann?
 
Litt statistikk fra IFI om våre 25 disputaser i 2018:
  Kvinne Mann Kvinne % Mann %
Kandidater 6 19 24 76
Førsteopponenter 10 15 40 60
Andreopponenter 11 14 44 56
Tredjeopponeter 9 16 36 64
Komitteer med bare menn 3      
Komitter med kun kvinnelig 3. 4      
Komiter med kun K 3. og M kand 3      

Av de 9 kvinnelige 3. opponentene var 4 professorer.

 

Ph.d.-utvalgene må ta stilling til dette og følge det opp for å forhindre overbruk av kvinnelige tredjeopponenter.

 

Eventuelt

 

 

Publisert 13. mai 2019 14:54 - Sist endra 30. aug. 2023 13:25