Møte i ph.d.-programrådet 27.08.2020

Til stede: Petter Nielsen (IFI), Erlend F. Wold (MI), Rigmor Solberg (FAI), Øystein Håvard Færder (kandidatrepresentant, ITA), Torsten Bringmann (FI), Brita Stedje (NHM), Reidunn Aalen (IBV), Stian Svelle (KI), Josef Noll (ITS), Frøydis Sved Skottvoll (kandidatrepresentant, KI), Ingunn Kathrine Wehus (ITA), Valerie Maupin (GEO), Solveig Kristensen (forskningsdekan), Jean Raphael Martinez (MN), Natalia Utkina (MN), Stian Engen (MN)


Forfall:

 

Referat fra forrige møte (mandag 08.06.2020)

 

Saker fra Fakultetet

1. Status for forlengelser (infosak)

Bjørg Mikalsen (forskningsseksjonen) orienterer. 

UiOs retningslinjer for forlengelser har vært førende. Alle søknader om forlengelse har blitt individuelt vurdert etter de samme kriteriene. 

 

2. Status for halvdigitale disputaser (infosak)

Anne Schad Bergsaker (USIT) orienterer.

Det jobbes med en umiddelbar løsning for nåværende situasjon og en løsning for ettertiden. Den første løsningen baserer seg på Zoom webinar hvor publikum enten kan følge disputasen digitalt eller fra auditoriet. Opponentene er på Zoom. Her er det mye praktisk som må på plass for å sette opp disputasen digitalt. 
Den andre løsningen legger til grunn at kun opponentene er på Zoom mens øvrige deltakere er i auditoriet eller overværer disputasen via live stream fra Zoom til UiOs nettsider. Denne løsningen er mindre krevende digitalt da kun opponentene inviteres inn som aktive deltakere mens resten er passive observatører av disputasen. Her må det utarbeides en mulighet for å stille spørsmål for de som ikke sitter i salen.

 

3. Seminar 29.-30. oktober (infosak)

Natalia orienterer. Program

Legger til rette for digitale løsninger men hele seminaret vil ikke bli avholdt digitalt. 

 

4. Tidsfrist for endring av veiledergruppen (diskusjonssak)

Vi opplever å få søknader om endring av veiledergruppen tett opptil (og til og med etter) disputasen. Fakultet ønsker en frist for innlevering av disse søknadene og foreslår 

  1. seks måneder før disputasen (eks. Det medisinske fakultetet)  eller
  2. ved innlevering av avhandlingen

7.2.1 Endringer i veiledergruppen

Grunnenhetene har ulike ønsker. Fakultetet setter derfor tidsfristen for endring av veiledergruppen ved innlevering av avhandlingen. Grunnenhetene står fritt til å sette strengere frister men ikke senere enn seks måneder før disputas.

 

5. Kravene for å veilede ph.d.-kandidater (diskusjonssak)

Vi tar en runde på kravene for å bli oppnevnt som hovedveileder fra eksterne institusjoner som beskrevet i MNs utfyllende retningslinjer for graden ph.d. Petter (IFI) og Rigmor (FAI) innleder. 

Spørsmål til diskusjon:

  • Hvilke formelle krav bør ligge til grunn? (FRONT, etikkurs, LINK-moduler m.m.)
  • Hvilken erfaring bør hovedveiledere ha?
  • Hva skal til for å tilfredsstille kravet om faglig sterke forskere ved faglig sterke samarbeidende forskningsinstitusjoner?

Etter innspill fra innledere og programrådet for øvrig, vil Fakultetet utarbeide forslag til retningslinjer for krav til ph.d.-veiledere og eksterne institusjoner som diskuteres med ph.d.-programrådet for å enes om fakultetets policy.

 

6. Runde rundt bordet

Vi tar en gjennomgang av situasjonen ved grunnenhetene. 

 

Saker fra ph.d.-representanter

1. ...

 

2. ...

 

Saker fra ph.d.-utvalgsledere

1. Oppfølging av mål for PhD arbeid (siste møte): Blir det et MatNat mål, eller skal hver institutt lager sitt mål? 
Hvis institutt har hvert sitt mål, hvordan skal den da publiseres? (Web strukturen har fokus på en sentral PhD side, og ikke PhD sider per institutt)

 

2. ...

 

Eventuelt

1. ...

 

 

 

Publisert 26. juni 2020 12:34 - Sist endra 23. mars 2021 09:30