Møte i ph.d.-programrådet 24.01.2023

Til stede: Petter Nielsen (IFI), Cecilie Morland (FAI), Torsten Hugo Struck (NHM), Anne Krag Brysting (IBV), Anders Isaksen (ph.d.-representant, IBV), Erlend Fornæss Wold (MI), Andreas Görgen (FI), Josef Noll (ITS), Edvard Aksnes (ph.d.-vararepresentant, MI), Nikki Vercauteren (GEO), Bjørn Jamtveit (forskningsdekan), Jean Raphael Martinez (MN), Natalia Utkina (MN), Anniken R. Birkelund (MN), Susann Andersen (MN), Mozhdeh Z. Harat (IFI)


Forfall: Ingunn Kathrine Wehus (ITA), Stian Svelle (KI), Sonja Merethe Mork (Naturfagsenteret), Valerie Maupin (GEO), Julie Johanne Uv (ph.d.-representant, IFI), Hanne Sølna (seksjonssjef studieseksjonen)

 

Referat fra forrige møte

Saker fra Fakultetet

1. Presentasjonsrunde

2. Orientering fra forskningsdekanen:

- Møte i Forskningskomiteen 23. januar: UiODoc har gjennomført en spørreundersøkelse blant ph.d.-kandidater og postdoc-er ved UiO for å kartlegge hvordan de har det. 694 har svart, og av disse kommer 34% fra MN. Overordnet, samsvarer resultatene med egne spørreundersøkerlser vi har hatt på fakultetet. 80% svarer at de er fornøyd, 15% svarer at de er misfornøyd med pliktarbeid, 46% svarer at de har opplevd problemer med mental helse. Vi vil få mer informasjon etter hvert. 

- Fakultetets økonomiske situasjon: Pga. for mange ansettelser, kutt, større strømregninger og mindre forskningsmidler er det vanskelige økonomiske tider for fakultetet og enkelte institutt. Det er viktig at dette håndteres, så vi ikke får uheldige kutt (f.eks. i KD-stillingene) for å minimere underskudd. Det blir fokus på effektivisering fremover. 


3. Ekstern programevaluering (v/Bjørn)

Programevalueringsrapporten ble levert til fakultetet 21. desember 2022.

Hovedkonklusjonen er veldig positiv, men komiteen kommer med en del forbedringsforslag og anbefalinger. Kort oppsummert, fokuserer de på at vi bør:

  • utbedre nettsider og informasjon til kandidatene
  • inkludere forskningsdekanen i dialogmøtene
  • generelt minimere ulikheter i rutiner og krav ved instituttene
  • ha fokus på rekruttering, intervju og mottak av nye kandidater
  • fokusere på god veiledning, mentorordning for veiledere og å ha klare retningslinjer når konflikter oppstår
  • inkludere alle kandidater i gode forskningsmiljø og knytte eksterne kandidater og veiledere til instituttet
  • se på gjennomføringstid og frafall, utvide statistikken (ta hensyn til arbeidsplikt og lovfestede permisjoner)
  • vurdere hvor godt opplæringsdelen støtter læringsutbyttet i programmet og se på kravene og formuleringen i utfyllende regler
  • vurdere om prøveforelesningen kan avholdes tidligere, og om vi kan innhente tydeligere informasjon angående kvalitet fra vurderingskomiteen. 

Fakultetet planlegger et heldagsseminar for programrådet og ph.d.-koordinatorer på instituttene for å diskutere rapporten i mer detalj og utarbeide en tiltaksplan, eventuelt sette sammen arbeidsgrupper og involvere andre seksjoner hvor det er behov for ekstra ressurser og kompetanse (HR, ForVei, etc.).

 

4. Sluttsamtaler med ph.d.-kandidater på IFI (v/Petter Nielsen og Mozhdeh S. Harat)

Siden 2022 har IFI hatt samtaler med alle ph.d.-kandidater som disputerer eller slutter på programmet. Målet har vært å finne ut hvorfor kandidater velger å slutte, hvordan kandidatene har hatt det og hva de mener om de ulike tilbudene de har fått. De har invitert kandidatene til en samtale og fulgt en mal for spørsmål. Fra 2023 har de gått over til å sende ut nettskjema, ettersom samtaler ble for tidkrevende. 

Forholdet med veileder går igjen som en faktor som er veldig viktig for kandidatene. De ser ingen fellesnevner blant kandidatene som har sluttet, men trenger mer data for å kunne si mer. 

 

5. Møteplan

Vår 2023

10. mars - et heldagsseminar sammen med DOKA - oppfølging av programevaluering
00. april - ordinært møte
juni - ordinært møte

Høst 2023
september - ordinært møte 
november - ordinært møte
desember - ordinært møte

Saker fra ph.d.-representanter

1. Det var ikke fremmet noen saker.

Saker fra ph.d.-utvalgsledere

1. Det var ikke fremmet noen saker.

Eventuelt

1. Det var ikke fremmet noen saker.

Publisert 17. jan. 2023 16:10 - Sist endra 21. mars 2023 09:14