STUT-møte 3. februar 2021

Knut Mørken, Hanne Sølna, utdanningsledere, studentrepresentanter samt andre fra MNs studieseksjon var til stede fysisk eller gjennom videokonferanse-verktøyet ZOOM. Referat Andreas Tandberg

Sak

Tema

Sakspapirer

Sak 1. Orienteringer

  • Det var instituttledermøte i går, med Korona-status: Campus vil fortsatt være stengt for studenter, men vi åpner for begrenset tilgang for master- og bachelorstudenter med avgjørende faglige behov for fysisk tilstedeværelse. Dette gjelder blant annet tilgang til laboratorier. Reglene gjelder i første omgang fra 3. til 10. februar. Det kommer informasjon fra ledelsen om dette.
  • Knut Mørken er med i en arbeidsgruppe som skal jobbe med porteføljeutviklingen ved UiO (se de to foregående STUT-referatene). Arbeidsgruppa starter arbeidet denne uka.
  • UiO lyser ut midler til IT i utdanning V21. Søknadsfrist er 1/3 2021. Se MNs nettside for utlysninger og priser.
 

Sak 2: R2-krav – høringsfrist 4/2 

Tom Lindstrøm har ledet et UHR-MNT-utvalg som har evaluert prøveordningen med R2-krav i realfagsutdanningene (se STUT-referat fra 20/1). Rapport og høringsbrev finner du i margen til høyre. Instituttene har frist til utgangen av arbeidsdagen 4/2 med å sende høringssvar til MN, som vi videresender til UHR innen 15/2.   

Vi tok en runde rundt bordet der de av utdanningslederne som hadde innspill, orienterte om synspunktene ved eget institutt.

IBV gikk fra omkring 300 til 100 BA-studenter etter R2-innføring, men merker ellers ikke stor forskjell i kunnskapsnivået til studentene, eller på frafallet. IBV er med på å forlenge prøveordningen (alternativ 4 fra rapport), men vil trolig trenge en form for økonomisk kompensasjon i denne perioden pga. fall i antall studenter.

Geofag har har også hatt lave søkertall etter R2-innføring og bare omkring halvparten av studieplassene er fylt opp. Geo ønsker seg tilbake til REALFA-løsningen for studieprogrammet "Geologi og geografi", mens programmet "Geofysikk og klima" ønsker å fortsette prøveordningen. 

IFI Har bare ett av sine program med i prøveordningen. IFI støtter konklusjon på side 34 i rapport: "Vi ser derfor ikke behov for større samordning av opptakskravene til informatikkstudier". IFI synes alternativ 3, "Beholde REALR2 slik den er", er interessant. Med en slik løsning vil IFI-studenter ikke kunne ta realfagsemner på resten av MN, mens eksterne studenter fortsatt kan ta emner på IFI. Dette er et poeng som gjør at IFI ev. må vurdere å revidere sitt standpunkt. 

KI synes prøveordningen har fungert, og er med på en forlenging (alternativ 4). Da får de samlet inn mer data og får gjort en bedre evaluering av ordningen.

FAI har ikke vært med i prøveordningen.

LEP melder at de ønsker å holde studentene utenfor ordningen.

MI  stilte spørsmål om de nå må tilbake til å tilby emner som bygger på R1. 

Studentrepresentantene melder at det ikke har føltes veldig relevant at alle emner har innført R2-krav. For eksempel er det vanskelig å forstå hva i BIOS1100 som krever R2.

KURT kommenterte at det med fagfornyingen trolig vil komme ulike versjoner av Matematikk R2 i skolen og tok til orde for mer spesialiserte forkurs ved MN for å gi denne kompetansen heller enn R2-krav fra skolen.

Anne Lise S. Hansen minnet utdanningslederne om at et høringssvar om R2-ordningen også bør inneholde en beskrivelse av hvordan studieprogrammet ev. blir endret i sammensetning om man endrer opptakskravene. Instituttene sender sine høringssvar til a.l.s.hansen@mn.uio.no innen arbeidsdagens start 5/2.

Rapport evaluering R2

Høringsbrev R2

Sak 3: Periodisk programevaluering 

De nye studieprogrammene (lansert 2017) har nå uteksaminert første kull med BA-kandidater og er klare for evaluering. Yvonne Halle presenterte de nye rutinene for periodiske programevalueringer ved MN (se høyre marg). Yvonne presenterte også nye  nettsider som inneholder tidsplan, prosedyrebeskrivelser, maler etc. for programevalueringene, og som kan være til hjelp for instituttene i dette arbeidet. Lenke til disse nettsidene blir sendt ut så snart nettsidene er helt klare. 

Periodisk programevaluering
Sak 4: Instituttkvarteret

Tone Gregers (KURT/IBV) orienterte om emnet "MNPED9000 Teaching in STEM", som starter undervisningen 8/2. Emnet har nå 27 påmeldte og har 1 uke intensiv undervisning. Emnet er et tilbud for studenter som ønsker undervisningskompetanse. 

MNSU meldte om utfordrende eksamensformat på enkelte emner høsten 20. MNSU melder at det er viktig med forutsigelighet når det gjelder eksamen. Ev. endringer i eksamensform må kommuniseres tydelig til studentene, det må være tilbud om prøveeksamen etc. Helge Balk (FI) kommenterte at FI har fått tilbakemeldinger om at det særlig var eksamensvarighet på 2 dager som opplevdes som krevende for studentene. MNSU har også hatt møte med Knut Mørken om saken.

 

 

Publisert 9. feb. 2021 09:59 - Sist endra 9. feb. 2021 09:59