STUT-møte 14. juni 2023

Hanne Sølna, utdanningsledere, studentrepresentanter samt andre fra MNs studieseksjon var til stede fysisk eller gjennom videokonferanse-verktøyet ZOOM. referat: Andreas Tandberg

Sak

Tema

Sakspapirer

Sak 1:Orienteringer

Knut Mørken orienterte om MNs møte med KD i går, der omtrent 50 KD-ansatte var til stede. MN presenterte sine "dilemmaer" for KD, inkludert ABE-kutt, forvaltning av studieplasser og bortfallet av studieplassene som vi fikk under Korona. Vi fortalte om hvordan vi kan bruke studieplassene våre mer effektivt. KD er opptatt av å redusere frafallet og å finne årsakene til frafall. Intern ressursallokering og rekruttering ble også viktige temaer. Vi diskuterte dessuten behovet for å  begynne å bygge "realfagsidentitet" tidlig i barneskolen.

 

Sak 2: Astro Discourse

Andreas Tandberg orienterte om:

  • kommunikasjonsplattformen Astro Discourse (AD), som nå blir brukt av 52 MN-emner. LINK har sammen med IT i utdanning-gruppa på MN laget en integrasjon som gjør at AD f.o.m. høsten av får tilgangsstyring fra Canvas. Dette betyr at faglærere som bruker/skal bruke AD f.o.m. høsten 23 trenger et Canvas-rom. MN kommer til å sende en e-post til MNs Canvas-kontakter med info, som kontaktene videresender til underviserne.
  • UiOs nye videoetjeneste Panopto vil erstatte tjenesten "Forelesningsopptak" i sin helhet fra høstsemesteret 2023. Panopto er ved UiO først og fremst satt opp for å fungere sammen med Canvas (mtp igangsetting av opptak, publisering etc.). MN har institutt som ikke bruker Canvas, og Andreas Tandberg og Helge E. Kleivane skal neste uke i møte med USIT for å sjekke mulighetene for at UiO utsetter avviklingen av tjenesten Forelesningsopptak. Mer informasjon på neste STUT.
  • Canvas-plugin-en "Ally" er et program skal hjelpe UiO-underviserne å gjøre Canvas-rommene universelt utformet. Ally blir "skrudd" på i Canvas 16/6.  Mer informasjon om Ally samt lenker til kurs, vil bli sendt ut før sommeren.

Se detaljer i presentasjon til høyre

Astro Discourse/Panopto/Ally

Sak 3: Oppfølging av Tøyen seminaret

Vi tar opp igjen på neste STUT hvordan vi operajonaliserer det vi kom fram til på Tøyen-seminaret. IFI kommer til å bruke sommeren på å finne ut hvordan de skal møte chatGPT-problematikken. Administrasjon rundt toere er en også utfordring ved flere av instituttene våre, og som vi bør diskutere i denne sammenheng.

Hanne Sønas notater fra seminaret:

Institutter må snakke sammen der de deler ett semester med hvert sitt emne. Arne sier det bare er å gjrøe det – trenger ikke strukturer. Snakke om det før eller etter sommeren? Få opp temaer på STUT for hva som bør koordineres.

Arne: realfagene forvaltes av MN fakultetet og skal undervises av MN fakultetet. Må løftes på toppnivå – mye penger å hente.

Vise hva som venter studentene: legge inn gamle eksamensopgaver for å vise nivået.

IT exfac levert av IFI? IV fakultetet, NTNU som vurderer å lage emner om ChatGPT som tilbys alle studenter.
Stressbelastning pga obliger: må samordne dette for høsten. Onsdagens STUT neste uke: Hva skjer faktisk med bedre fordeling av obliger? Runde rundt bordet. IFI: hva skal vi si om chatGPT til de nye studentene til høsten. Hva er den riktige beskjeden å gi? Sunn og usunn bruk av AI. Alle utviklere i dag bruker dette verktøyet som del av sin arbeidsdag. Planlegger neon andre å si noe om dette til
«Aktiv læring i lys av kunstig intelligens» er REAL udnervisning til høsten.
USIT: få vår egen UiO ChatGPT som oppfyller GDPR – passer på at dataene ikke blir spredd. 

II`ere faller igjennom mhp tiltak for å sikre deres pedagogiske bakgrunn. En blå boks til for dette.

Pedkurs: bruke LeP studenter eller lektor II. Har flere grupper som også hadde trengt pedagogisk skolering. 
Mye er utredet nok sån å er det bare å gjøre det.

Tiltak Tøyen-seminaret
Sak 4: Instituttkvarteret: Studieavgift

IFI etterlyste status for sak om studieavgift for studenter utenfor EU/EØS og Sveits. Anne Aeen-Stockdale fra internasjonaliseringsgruppa sendte ut følgende e-post etter møtet:

Det ble vedtatt i Stortinget at det blir studieavgift for alle studenter med statsborgerskap fra land utenfor EU/EØS og Sveits. Ca 75 studenter søkere i denne kategorien har takket ja og betalt eller fått unntak i SFM-opptaket på UiO for høsten 2023. Av disse har 54 betalt og de resterende fått unntak fra betaling.

Det er etter vår informasjon 4 fra MN som har betalt pr nå; 1 til EIT, 1 til entreprenørskap og 2 til programmering og systemarkitektur. De har betalt studieavgiften for hele det første året, dvs 260 000 NOK. Det er i tillegg en søker til geofag som har fått unntak for betaling av studieavgift.

Husk at det kan komme studenter i andre opptak som må betale studieavgift, da det er studentens status og IKKE opptakskategorien som bestemmer, med noen unntak.

At søkere ikke kan betale studieavgift regnes ikke som en tilstrekkelig grunn til å få innvilget utsatt studiestart. Studieavgiften gjelder ikke de som allerede er tatt opp eller som fikk utsatt studiestart til høsten 2023.

Studieavgift gjelder for alle opptak ved UiO fra høsten 2023 dvs:

  • Selvfinansierende masterstudenter (SFM)
  • UiOMASTER - bosatte
  • Samordna opptak
  • Lokale opptak (PPU, enkeltemner, etc.)
  • Inkl. gjestestudenter, hospitanter osv

Følgende grupper er unntatt studieavgift:

  • Utvekslingsstudenter på avtale
  • Stipendstudenter (NORPART/NORHED/StAR)
  • Studenter som fikk opptak før våren 2023
  • Studenter som fikk utsatt studiestart til høst 2023
  • EU/EØS borgere (dobbelt statsborgerskap)
  • Ph.d.

Alle spørsmål om studieavgift skal til Knutepunktet (int-advisor@admin.uio.no. Det er også mulig å søke unntak fra studieavgift og det behandles av Knutepunktet utfra Lånekassens regelverk. Dette er kriteriene som gjelder for unntak:

  • Har permanent oppholdstillatelse i Norge
  • Har opphold på grunnlag av beskyttelse (asyl)
  • Har opphold som familiemedlem til en EU/EØS-borger
  • Har opphold på grunn av familieinnvandring
  • Er samboer og har felles barn med eller er gift med en norsk statsborger
  • Har arbeidet i Norge minst to år på fulltid
  • Har studert i Norge minst tre år på fulltid
  • Er britisk borger og bosatt i Norge før 31.12.2020

Det jobbes også med nye retningslinjer for denne gruppe med tanke på bl.a. forsinkelser, redusert progresjon, permisjon, emner utenfor grad og utsatt studiestart. Detaljene rundt alt dette er ikke klart ennå.

Se nettsiden om studieavgift for mer informasjon

Ta gjerne kontakt med Anne Aeen-Stockdale eller Ellen K. Grøholt ved MN om dere har spørsmål

 
Publisert 24. aug. 2023 15:28 - Sist endra 24. aug. 2023 15:28