Referat styremøte 8. februar 2024

Fysisk institutt 9.2.2024

Til: Styrets medlemmer/varamedlemmer

 

Fra: Instituttadministrasjonen

 

Referat fra styremøte
Tidspunkt: Torsdag 8.2.2024 kl. 13.15 - 15.05

Til stede: Viefers, Adli, Strøm, Siem, Skramstad, Lindstrøm, Roverso, Kortgaard, Bernhardsen (sekretær), Gørgen (observatør). Inger Anne Pedersen var til stede ifm. sak 3/24.

Forfall

Ikke møtt:

SAK IS 1/24 Godkjenning av dagsorden
Vedtak:

Dagsorden ble godkjent.

 

SAK IS 2/24 Godkjenning av referat fra forrige møte
Vedtak:

Referat fra forrige styremøte ble godkjent. 

 

SAK IS 3/24 Økonomistatus- Virksomhetsrapportering 3T-2023
Bakgrunn:

 

Det henvises til økonomirapport for 2023 og presentasjon fra Inger Anne Pedersen.
Oppsummering:

Noen kommentarer etter gjennomgang:

* Endelig 2024-tildeling var identisk med den foreløpige tildelingen. I prognosen er det lagt inn ganske kraftig nominell lønnsvekst. 

* UiOs reviderte finansieringsmodell blir et stort tema i 2024. UiO må revidere sin modell fordi KDs modell er endret. I KD-modellen er det blant annet nå høyere insentiver enn tidligere på utdanningskomponenten. UiO kan velge å følge KD-insentivene, eller gjøre justeringer for å sikre at UiO fortsatt skal være et forskningstungt universitet.  

* Hva er forskjellen på prognose og budsjett?: Sistnevnte lages basert på en rammetildeling. Prognosen hensyntar alle endringer. Budsjettet står fast for ett og ett år, mens prognosen endres løpende. 

* Fortsatt utfordringer for prosjekt- og senterøkonomer etter overgang til DFØ når det gjelder å følge opp prosjekter som ble opprettet før 1. mai 2021. Men situasjonen er under mye bedre kontroll enn tidligere. 

 

SAK IS 4/24

Vedtakssak: Midtveisevaluering av innstegsstilling Henrik Sveinsson

Bakgrunn: (Kan henvise til styrebehandling da stillingen ble opprettet). Det henvises til rapport fra evalueringskomite, bestående av Prof. Jean-François Molinari (EPFL, Sveits), prof. François Renard (NJORD, UiO) og prof. Susanne Viefers (Fysisk institutt, UiO).
Oppsummering av diskusjon:

* Matematisk institutt har veldig gode erfaringer med innstegsstillinger hvor man har fått tak i svært gode kandidater.

* Kravet om at kandidaten kun kan ha hatt max ett års PD-stilling fra tidligere, har skapt mye frustrasjon. De fleste har ikke greid å vise sitt akademiske potensial så kort tid enn PhD. Utdannningsdirektoratet har gått igjennom regelverket, og det er fullt mulig at ettårsregelen fjernes. 

* Hva skjer hvis en innstegskandidat ikke oppfyller kriteriene i midtveisevalueringen? I prinsippet er da "løpet kjørt", men mer usikkert hva som vil skje i praksis. Avhengig av hva årsakene er til at kravene ikke er møtt, virker det rimelig at en grad av skjønn må utøves.

* Kriteriet som handler om søknad om YRT eller ERC StG, må bety at søknaden skal være i kategorien "fundable". Altså ikke noe krav om at prosjektet faktisk er innvilget (veldig mange veldig gode søknader får ikke midler)

* Målet med en innstegsstilling er en fast ansettelse, så økt bruk av innsteg vil normalt ikke føre til flere stillinger. Det vil bare bety at man rekrutterer inn i faste vitenskapelige stillinger på en litt annen måte enn det som er vanlig.

* Skal en utlysning av en innstegsstilling være bred eller smal? 

Vedtak: 

Rapport fra evalueringskomiteen godkjennes. 

 

SAK IS 5/24 Orienteringssaker fra instituttledelsen
Oppsummering:

Fra instituttleder:

Det henvises til presentasjon. Ifm. status på stillinger ble det  kommentert at det ved UiO er lite bistand å få for ektefeller som "følger med på lasset".

I forbindelse med info om nytt senterreglement ble det kommentert at informasjonsflyt til sentrene kunne ha vært bedre. Sentrene kan fort bli "satellitter" med løsere tilknytning enn de ideelt sett burde ha hatt. Viktig å ha dette i bakhodet når man ser på reglementet.   

Fra utdanningsleder:

* Bemanning: Alle emneansvarlige for H24 er plass, mens det fortsatt er noen huller for V25.

* Nye studieretninger: Kvanteteknologi på FA-programmet med tre nye emner. Mulig oppsplitting av Fysikk-programmet. Det ble luftet om en  oppsplitting på FA-programmet også vil være en måte å få økt synlighet på. Dette har vært diskutert mange ganger tidligere. 

* Ny veiviser på nett er lansert; viser hvilke bachelorgrader som kvalifiserer for hvilke mastergrader

* Høring åndsverkloven med høringsfrist 15.2. Fritt frem for alle å svare, men det "advares" om et komplisert juridisk språk. 

* Rekruttering: Studentambassadører med team som reiser rundt på tvers av læresteder. Skolebesøksordningen (utreisende): Instituttene får mer ansvar. Vi tilbyr p.t. to foredrag.

* Plagiatsjekk av masteroppgaver: Legges opp til at dette skal gjøres gjennom Inspera, men kun halvparten av MN-instituttene bruker Inspera. Vi bruker ikke Inspera fordi systemet fungerer svært dårlig for fysikkoppgaver. Det ble kommentert at det ikke er noen grunn til å ha forskjellige regler på master- og PhD-nivå. 

PhD-saker:

Det henvises til presentasjon fra forskningsleder.

Det ble kommentert at i MNT-fagrådet for forskningsinfrastruktur kommer Andreas Gørgen å sitte. 

Det ble også kommentert at øremerkede midler til PhD- og PD-stillinger fra KD er fjernet, og UiO kan derfor i prinsippet velge å bruke disse mdlene til noe annet. Men UiO har valgt å frede disse stillingene inntil videre.

 

SAK IS 6/24 Andre orienteringssaker
Nyansatte (i stillinger som er kunngjort):
  • Federico Lanza har tiltrådt i stilling som postdoc i 2 år fra 1.1.24. Stillingen er finansiert av PoreLab.
  • Pierre Drobniak har tiltrådt i stilling som postdoc i 3 år fra 15.1.24. Stillingen er EU-finansiert på ERC-prosjekt SPARTA med Carl Lindstrøm som prosjektleder. 

Aktuelle saker:

 

Referat fra seksjonsledermøte 18. januar.

 

Susanne Viefers
instituttleder

Lars Bernhardsen
administrativ leder

 

Publisert 9. feb. 2024 12:57 - Sist endret 9. feb. 2024 12:57