Spektakulær feltkampanje

I løpet av prosjektet ble det benyttet meget avansert teknologi for å samle inn data. Å fly inn over heftige polare lavtrykk med lasermålere er ikke hverdagskost for forskere.

Gudmund Dalsbø, met.no

For første gang i historien ble det gjennomført tre flygninger gjennom et polart lavtrykk på forskjellige utviklingsstadier. Disse dataene har gitt ny innsikt i drivmekanismene til polare lavtrykk. 

I tidsrommet 25. februar – 17. mars 2008 ble det gjennomført en avansert målekampanje for å samle høykvalitets måledata. Et forskningsfly (Falcon 20) fra  Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) gjennomførte i alt 15 flygninger av til sammen 56 timers varighet.

Flyet var utstyrt med tre klasser måleinstrumenter:

  • Hurtigregistrerende (100 Hz) sensorer på skroget og i et 2 meter langt spyd foran på flyet
  • Laser-baserte instrumenter (LIDAR) for fjernmåling av vind og fuktighet
  • Droppsonder for kontinuerlige målinger av atmosfæriske parametre mens sonden faller ned mot bakken

Kampanjens hovedkvarter var ved Andøya Rakettskytefelt i Nordland.

Les mer om kampanjen på Andøya

Høyteknologiske modellfly

I tillegg til det bemannede forskningsflyet ble det gjort forsøk med målinger med ubemannede fly. To forskjellige systemer ble prøvet ut, og det ene av disse (SUMO, med et vingespenn på 90 cm og vekt på 580 gram) gjennomførte hele 30 vellykkede profilmålinger opp til 1500 m høyde over bakken. Ti av disse målingene ble gjort fra kystvaktfartøyet KV Svalbard, mens de øvrige tjue ble foretatt i Adventdalen på Svalbard.

Ballongmålinger kan gi bedre klimamodeller

Ved Ny-Ålesund på Svalbard ble innvirkningen av skyer, sjøis og snødekte overflater på strålingsbalansen (albedo) undersøkt. Ved hjelp av instrumenter festet til en ballong ble det for første gang utført samtidige målinger i atmosfæren av solstråling i skyer samt av størrelse og form på dråper og iskrystaller. Målinger ble også utført på bakken av innkommende og reflektert solstråling. Målingene brukes til å lage bedre beskrivelse av strålingsprosesser i klimamodeller.

Les mer om værballongene.

Norsk-russisk samarbeid

I tillegg ble det foretatt ekstramålinger med ballong fra russiske stasjoner på Novaya Zemlya og Kolahalvøya. Dette samarbeidet var med på å legge grunnlaget for en omfattende samarbeidsavtale som nylig ble inngått mellom Meteorologisk institutt og det russiske Roshydromet om vitenskapelig og teknologisk samarbeid i polområdet.

Les mer om det norsk-russiske samarbeidet

 

Av Jón Egill Kristjánsson og Erlend Hermansen
Publisert 9. nov. 2011 21:22 - Sist endret 25. mars 2014 10:28