Soyaprotein
Soyaprotein er frøproteiner fra proteinlegemer i frøbladene og hypokotylen hos soyabønner (Glycine max). Blader, stengler og belgene med frø (soyabønner) og blir i lsutten av vekstsesonen først gule, deretter brune og vanninnholdet i frøene synker til ca. 15% Først blir frøskallet fjernet i produksjon. Deretter blir fettet ekstrahert (soyaolje) Soyaprotein blir isolert fra det gjenværende soyamelet. Proteinene blir ekstrahert med vann, svakt alkalisk eller i en saltløsning.
Frølagringsproteiner i erteblomstfamilien er hører med til globulinfamilien, (legumin (11S-globulin) og vicillin (7S-globulin). Hos soyabønner kalt glycinin og beta-conglycinin, 2S albumin lagringsprotein. I tillegg til frølagringsproteinene inneholder frøene enzymer (proteaser, hemagglutininer (lektiner), og trypsinhemmere. Soyamel er finmalt pulver fra soyabønner. Det finnes i forskjellige kategorier. Full-fett soyaprotein med fett, eller avfettet proteinkonsentrat, 50% protein, med høy eller lav løselighet i vann, og i noen type er leecithiert tilsatt fosfolipidet lecithin. Soyamel inneholder ikke gluten.
Soyaprotein blir brukt som protein- og fettkilde til husdyr og i fjørfe og i fiskeoppdrett, med økologiske konsekvenser hvis tropisk regnskog hogges og erstattes med soyaplantasjer.
Tekstruert soyaprotein blir brukt som kjøtterstatning i maten til vegetarianere.