Krydder

Krydder - Ikke botanisk, men kulinarisk betegnelse. Det er ikke noe skarpt skille mellom krydder fra tropiske strøk og urter fra den tempererte sone. Krydder og urter gir smak og aroma som skyldes eteriske oljer, estere og andre organiske substanser fra plantenes sekundærmetabolisme.

Krydder og urter i maten har flere funksjoner: Gi mer "spennende" smak og hindre monotoni av ensidig kost. Dekke over uønsket smak og gi farge. Virke antiseptisk og hindre vekst av mikroorganismer. Gi økt svetting som virker avkjølende e.g. capsaicin fra chilipepper. Mange krydder kommer fra øyene i Asia f.eks. Molukkene også kalt krydderøyene og Sri Lanka. Salt er et mineral og ikke et krydder. De vanligst brukte krydder er pepper, hvitløk, løk, chili, ingefær, koriander, kanel, persille, sitronsaft, nellik, laurbærblad og muskat.

Uten en hjerne og sansereseptorer så finnes det verken lukt eller smak i naturen. Jfr. Hva er virkelighet.

Historien om reiser og  krydderhandel.

Natur og kultur

Hvile på sine laurbær – Ikke å foreta seg noe etter å ha seiret eller å ha gjennomført en krevende oppgave eller prosjekt Henspiller på at det gamle Romerriket ble seierherrene ble hyllet og feiret med å få en krans med laurbærblader rundt halen eller hodet. Laurbær (Laurus nobilis) i laurbærfamilien er en eviggrønn busk og laurbærblad brukt som krydder i blant annet syltede agurker.    

Krydder i nøkkelost: nellik og spisskummen.

Bouquet garni – (fr.) krydderkvast eller bukett (garnityrbukett) med krydderurter som  persille, timian, rosmarin, laurbærblad estragon, kjørvel,  brukt til smakssetting av sauser , supper og gryteretter. Krydderurtsammensetningen varierer avhengig av matrett.

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:31 - Sist endret 2. juli 2024 14:58