Nese

Nese med ett eller to ytre nesebor er en struktur i brukt som en dal av sanseorganet for luktregistrering og til gassutveksling. Den oksygenrikluften som tas inn gjennom nesebor via inhalering renses og fuktes på vei gjennom nesehulrommet og svelg ned til lungene. Den CO2-rike og fuktige ekshalerte utpustluften går motsatt vei ut gjennom neseborene. Det ytre neseområdet hos pattedyr kalles rinarium (gr. rhis – nese).   Vesen hos pattedyr er plassert i foran på ansiktet, har vanligvis to nesebor atskilte av en brusk neseskillevegg (septum).  I hvert nesebor er det ca. 1000 nesehår som filtrerer luften for støv og pollen. Nesen er morfologisk forskjellig utformet avhengig av funksjon. To nesebor og to øyne stereoeffekt slik at man kan bruke både lukt og syn i retningsbestemmelse (stereosanser).

Hos hval er nesen flytt til på toppen av hodet med blåsehull. Elefanter og taper er nesen utformet som en følsom snabel som blir brukt i spising av plantemateriale. Bladneser eller hesteskoneser har bladformet vedheng på nesen.  hos hesteskoneseflaggermus en hestskoformet nese og  sjernemoldvarp (Condylura cristata) har enstjernenese.

Pattedyr haren stor nesehule med på hver side av neseskilleveggen. Med utspring fra overkjeven er det en nesemusling (maxilloturbinale) som på hver side av neseskilleveggen deler seg i to deler med foldete spiraler støttet opp av brusk. Fremst ligger den andre nesemuslingen (nastoturbinale)

Nesemulingen (xaxilloturbinat) har mange hulrom som bidrar til oppvarming av innpustluften hos dyr i kalde strøk. Nesebein består av bein og brusk

Luktreseptorene hos hund og ulv er plassert på etmoturbinater (gr. etmos – sil) i nesehulrommet som lager spesiell anatomi for luftstrøm et område av neseslimhinnen på bein- og bruskstrukturer kalt turbinater

Turbinater (l. turbo – virvel) er en type svampaktige greinete bein i nesa hos fugler og pattedyr, også kalt concha nasales fl.t. conchae. Det er tre stykker: Øverst superior concha (concha nasalis dorsalis), midtre concha og nederst inferior nasal conchae (concha nasalis ventralis), som lager spalter som lufta kan passere, videre til indre neseobor og nasopharynx hals og åndedrett. Concha inneholder slimvev, bein eller brusk kalt turbinater finnes hos pattedyr og fugl. Disse renser og varmer opp lufta ved innpust og fjerner vanndamp ved utpust.

Nese hos hval

 Hval, delfiner og niser har utviklet blåsehull (spirakel). Blåsehullet er homologt med neseborene hos pattedyr. Under utviklingen av hvalen skjer det, gradvis forflytning av nesebor til toppen av hodet som gjør lettere å puste i vannoverflaten. Et kraftig utpust, hvalblåst, og luft suges inn pga. lavere trykk på innsiden en i luften utenfor. Bardehvalene to blåsehull i form av en V, mens tannhvalene har bare ett blåsehull. Med to atskilte blåsehull eller nesebor har bardehval har stereosans til å lokalisere lukt fra matkilder eller land, en egenskap tannhvalene har mistet.

Luftsekker like på innsiden av blåsehullet blir brukt i lydkommunikasjon over store avstander i havet og i ekkolokalisasjon. Luftsekker fylt med luft som slippes utluft som fra ballong lager lyd.  Bardehval (Mysticeti) og tannhval (Odonticeti) har utviklet nesen på toppen av hodet på to forskjellige måter, like på utsiden, men forskjellig på innsiden Nesehullets plassering i forhold til den harde ganen er likt andre pattedyr i tidlig stadium av utviklingen. Tidlig stadium hos hval har stort hode med øyne, munn og nesehull i front av ansiktet. Nesehulrommet flytter seg under utviklingen, munnen forflytter seg vekk fra nesen

Nese hos fugler

I nesen hos fugler og pattedyr er det et breinete turbinater laget av bruk og bein. Nesen hos fugler består bare av to nesebor. Hos stormfugler (Procellariiformes) som albatrosser og petreller havhest  med rørformete utvekster på neseborene på nebbet som deltar i saltutskillelse.

Nese hos krypdyr

Krypdyr har nese med to nesebor. Slanger har fire nesebor på hver side av hodet , men bruker tunga som luktorgan.Nesen hos pattedyr har utviklet seg fra kjeven hos krypdyr.

Nese hos fisk

Nesehulene hos fisk har ingen funksjon i gassutveksling og fungerer bare som luktorgan og er en del av luktkolbene. Primitive fisk under evolusjonen hadde fire neseborene på utsiden av hodet brukt i sirkulasjon av vann i luktregistrering to av dem for vann inn og to for vann ut. Hos modernefisk har to av neseborene vannforflyttet seg inn i munnen og forbinder nesen med svelget  (nasopharynx).

Rundmunner (Cyclostomata)  er kjeveløse fisk  og har bare ett nesehull

Hammerhai med stor avstand mellom neseborene gjør det lettere å identifisere luktkilden.

Luktkolber

Rhinencephalon (gr. rhis – lukt; enkephalos – hjerne) er en del av forhjernen og utgjør en del av hemisfærene med forskjellig utvikling  hos amfibier, fisk og krypdyr og inneholder luktkolbene som en del av neocortex som deltar i sensorisk persepsjon.  Rhinencephalon er lite utviklet hos menneske.

«Dett i desa»

Kylometazolin (xylometazolin) er  er et imdiazol-derivat  som etterligner hormonet adrenalin  og binder seg til alfa1 og alfa 2adrenerge reseptorer og virker som en en alfa-1A adrenoreseptor agonist, og ikke brukes mer enn 7 dager ad gangen for å unngå at neseslimhinner blir ødelagt. Kylometazolinvirker ved å stimulere adrenerge reseptorer i bindevevet lamina propria i blodkarene gir sammentrekning av de store årene som sveller opp ved betennelse fra infeksjon i nesen. Neseepitelet får blekere farge.

Litteratur

Wikipeddia

Tilbake till hovedside

Publisert 15. mars 2024 16:12 - Sist endret 6. mai 2024 09:20