Møte i ph.d.-programrådet 08.05.2024

Til stede: Petter Nielsen (IFI), Cecilie Morland (FAI), Andreas Görgen (FI), Paal Engelstad (ITS), Ingunn Kathrine Wehus (ITA), Ola Nilsen (KI), Anne Krag Brysting (IBV), Lutz Bachmann (NHM), Sonja Merethe Mork (Naturfagsenteret), Erlend F. Wold (MI), Ole Martin Drevland (kandidatrepresentant, FAI),  Anders Isaksen (kandidatrepresentant, IBV), Bjørn Jamtveit (forskningsdekan), Jean Raphael Martinez (MN), Anniken Birkelund (MN), Susann Andersen (HR, MN)


Forfall: Sofie Hildegard Ryen (kandidatrepresentant, IG), Natalia Utkina (MN),  Valerie Maupin (IG) 

 

Referat fra forrige møte

Saker fra Fakultetet

1. Orientering fra forskningsdekanen

2. Forskerutdanningskonferansen

I 2024 arrangeres forskerutdanningskonferansen 16.-17. oktober ved NMBU ved Ås (Ås er også en praktisk beliggenhet i forhold til UiO). Selv om programmet for konferansen ennå ikke er klart, anbefales ph.d.-utvalgsledere og ph.d.-representanter til å delta og lære av erfaringene til andre universiteter. 

Fakultetet finansierer i 2024 minst en ph.d.-representant fra programrådet, så de får deltatt.

3. Seminar 3. september 2024

Fakultetet planlegger et seminar med lunsj 3. september (kl.11.00-12.00) med påfølgende mingling. Ideen er å ha en paneldiskusjon der æresdoktorene 2024 får diskutere karriere og likestilling i akademia med spørsmål fra publikum. Vi håper at ph.d.-kandidater og yngre/midlertidige forskere blir med. Emmanuelle Charpentier (nobelprisen i kjemi) og Irena Hajnsek (ETH) er årets æresdoktorer: Honorary doctorates at UiO in 2024 - University of Oslo

4. Kandidatundersøkelsen 2023

Vi ser på årets kandidatundersøkelse sammen for å finne ut hvordan våre doktorgradskandidater har opplevd nytten av ph.d.-utdanningen for sin videre karriere. 

76% av disputerte kandidater fra 2018 til 2023 svarte i undersøkelsen. For MN ser resultatene gode ut. 66% sier de jobber med forskning daglig. 58% sier de hadde fått jobbtilbud før de avla graden.

Vi ser noe forskjell på lønnsnivå mellom kvinner og menn som kan skyldes at flere kvinner jobber offentlig og flere menn privat. 

Vi skårer litt lavt på evnen til å samarbeide og skape nettverk, reflektere etisk, samt på kunnskap om bærekraft og entreprenørskap.

Tilbakemeldinger:

  • Kandidateundersøkelsen bør sees i sammenheng med læringsutbyttebeskrivelsene våre. Vi bør sikre at dette er spørsmål som stilles neste gang undersøkelsen sendes ut. 
  • Det er alvorlig at kandidatene mener de har fått liten mulighet til å bygge opp kunnskap om etisk refleksjon. 
  • Kunnskap om bærekraft skårer lavt, dette bør vi jobbe videre med. 

5. Forskerskoler ved MN

Det er opprettet nye nasjonale forskerskoler der MN er partner. Listen på nett oppdateres en gang i året. 

Instituttene børe oppfordre kandidatene til å melde seg som medlemmer i relevante forskerskoler. Det er gode tilbud for emner, kurs, nettverk og samlinger.

Fakultetet kan bidra til dialog med forskerskolene om det er uklarheter i samarbeid eller usikkerhet rundt kvalitetsikring av tilbudene kandidatene får. 

6. Velkomstdag for nye ph.d.-kandidater

I 2024 vil en velkomstdag erstatte programseminaret på Sundvolden. Foreløpig er fredag 25. oktober satt av. Dette er samme dag som RealMoro arrangeres på kvelden. 

7. Disputaslederen

En instituttleder har henvendt seg til fakultetet for å vurdere muligheten for at 3. opponent og disputasleder kan være samme person. Tradisjonene ved UiO og Utfyllende regler går imot dette forslaget.

I utgangspunktet ønsker programrådet å fortsette med tradisjonen som den er i dag. Det er behov for en erfaren disputasleder og det er et ønske om å ha en høytidelig seremoni. Det åpnes derimot opp for å vurdere enkeltsaker, der 3. opponent er svært erfaren og vil kunne fungere godt i rollen som disputasleder. Skal dette være mulig må forskriften endres. 

Tips fra instituttene:

  • Det anbefales å rulere på ansvaret med å lede disputas. Emeritus kan tas i bruk.
  • Det anbefales at disputasleder ikke deltar på prøveforelesningen, for å redusere tiden som brukes til oppdraget. 3. opponent eller veiledere kan være ordstyrer under prøveforelesningen.

Oppfølging av periodisk programevaluering

1. Veilederopplæring

Fakultetet har nedsatt en arbeidsgruppe for å innpasse og videreutvikle det nåværende tilbudet innen veilederopplæringen med mål om å styrke veilederkompetansen ved MN/UiO. Modulene blir flyttet til Canvas. Gruppen består av: 

  • Prosjektleder: Cecilie Morland (FAI)
  • Prosjektdeltakere: Petter Nielsen (IFI), Erlend Wold (MI), Anja Røyne (KURT/FI)
  • Prosjektkoordinator: Susann Andersen (HR, fak.adm)

Ph.d.-programrådet vil fungere som referansegruppe for å sikre at tilbudet møter behovene og forventningene. 

Det er enighet i at opplæringen bør være obligatorisk for hovedveiledere, spesielt for eksterne som skal ha hovedveilederrollen. Opplæringen bør være effektiv og ikke for arbeidskrevende. Oppslagsverk kan komme i tillegg. 

Læringsutbyttet bør sikres ved å ha vurdering som en del av modulene i Canvas, og opplæringen bør inkludere fysiske samlinger med refleksjonsarbeid. 

Veiledning av ph.d.-kandidatene er en svært viktig del av ph.d.-programmet, og veilederopplæringen må tas på alvor. 

Saker fra ph.d.-representanter

Ingen saker

Saker fra ph.d.-utvalgsledere

Ingen saker

Eventuelt

1. Ph.d.-podden

Ph.d.-podden er relansert.

Publisert 20. des. 2023 14:48 - Sist endra 25. juni 2024 14:16