STUT-møte 13. juni 2018

Til stede: Cathrine W. Tellefsen (FI), Gro Smistad (FAI), Didrik Kruse (studentrepresentant), Solveig Kristensen (MN), Jaan Roots (KI), Jon Ove Hagen (GEO), Ragnhild Kobro Runde, Øivind Kure (ITS) IFI, Frode Hansen (ITA), Tom Andersen (IBV), Hanne Sølna, Andreas Tandberg (MN, referat), Yvonne Halle (MN), Anne-Lise Siljeholm Hansen (MN).

Fravær: Runa Risa Bakke (studentrepresentant), Knut Mørken (MN), Arnt Inge Vistnes (FI)

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Orienteringer

Mandag hadde Kristin Vinje og Solveig Kristensen sammen med HF et seminar om internship i utvikligssemesteret i MNs bachelorprogrammer. HF har internship som etablert ordning i flere av sine studieprogram og  har laget et rammeverk knyttet til praksis i studietiden. MN må etablere bedriftskontakter for å få satt i gang en slik ordning, og vi må gjøre en faglig og administrativ jobb med de studieprogrammene som ev. skal være med i ordningen. Det blir etter møtet sendt ut en e-post om saken til alle seminardeltakerne pluss utdanningslederne. Vi ønsker at noen av studieprogrammene våre piloterer en slik ordning. Studieprogrammer med svak søknad eller der det stilles kritiske spørsmål til arbeidslivsrelevans bør prioritere å delta i piltoen. For øvrig ønsker vi bred deltagelse velkommen. MN kommer til å etablere en arbeidsgruppe der de programmene som ønsker å pilotere ordningen, er representert.

Det var møte i utdanningskomiten 12. juni, bl.a. med referat fra UiOs styremøte 7, og 8, mai. Universitetsstyret har hatt en gjennomgang av studiegjennomføring og frafall  ved UiO. UiO har en utfordring med for stort frafall, og styret signaliserer strammere rammer fremover. Dette kan få konsekvenser for deltidsstudentene våre (gjelder særlig IFI). Hanne Sølna lager en oversikt over hvor mange studenter har vi på alternative utdanningsplaner uten full progresjon ved vårt fakultetet. 

 

2 – Retningslinjer for obligatoriske innleveringer og eksamen

MN har utarbeidet utkast til et notat som beskriver retningslinjer for hva som regnes som obligatoriske innleveringer og hva som regnes som eksamener/-deleksamener, og hva som skal leveres i hvilket system (se høyre marg). Helge E. Kleivane presenterte retningslinjene for Studeiutvalget (se presentasjon i høyre marg).

Fakultetet regner med en overgangsfase før retningslinjene er implementert ved instituttene. Frist for å etterkomme retningslinjene er i utkastet til notatet satt til 01/01 2020. Denne fristen ble på møtet bestemt endret til 01/01 2019. Endelig notat blir distribuert til instituttene når det er klart. 

Retningslinjer oblig/eksamen

Presentasjon

3 – Overbooking for opptak til bachelor og master

Anne-Lise S. Hansen Hansen viste frem en oversikt over BA- og MA-programmene våre med antall førstevalgssøkere, forslag til hvor mange søkere vi tilbyr studieplasser og studieplass-rammene for de ulike programmene (se oversikter i høyre marg). Instituttene har gjort overbookinger i tallet på tilbud vi sender ut, men prognosene er kvalitetssikret. MI og IFI må ta en gjennomgang av programmet Data Science og avgjøre hvor mange tilbud vi sender ut her.

R2-kravet spiller inn på søkertallene og gir oss noe lavere antall førstevalgssøkere enn tidligere.  

Tilbud (søkertall)

Enhetenes tilbudsforslag

4 –Honorsprogram og oppfølging med utarbeidelse av lokale studieretninger 

MN starter høsten 2019 sammen med HF et Honours-program etter modell henvist til i stortingsmeldingen Kvalitet i høyere utdanning. Anne-Lise Hansen presenterte honours-programmet for Studieutvalget (se presentasjon i høyre marg). Honours-programmet kommer til å ha 210 studiepoeng (sp) til sammen. Dette blir altså et bachelorprogram på 180 sp med et honours-tillegg på 30 sp. Alle studieretninger i programmet vil ha egne studieadministrative og faglige mentorer for studentene. Studieprogrammet legges ut for søknad gjennom Samordna opptak våren 2019. For første opptaksår (2019/20) skal MN-fakultetets ulike studieløp som tilbys innenfor studieretning realfag (som vil ha R2 som opptakskrav) ha samlet kapasitet til totalt 10 studenter.Studiedekanen sender konkret forespørsel til noen miljøer om de kan bidra med studieløp. For opptakskull 2020 eller senere, vil det være aktuelt å også vurdere en ny egen MN-faglig studieretning innen informatikkfaglige områder som ikke trenger R2 som opptakskrav. Det vil ikke være R2-krav for HF-studenter som skal ta MN-emner i programmet. Programmet må klargjøres i løpet av høsten (studieretningene må på plass, emnematrisen må fylles, vi må bestemme hvem som skal eie programmet, hvordan programkomiteene skal se ut etc.). Det blir laget en arbeidsgruppe for jobbe med dette.

De MN-miljøer som kan gi faglige bidrag til til HN-emnene (3 emner fra MN), ?f.eks. HN1, HN3 og HN4 (noe fra INEC?), bes kontakte MN-fakultetets saksbehandler (a.l.s.hansen@mn.uio.no) innen utgangen av uke 31.

De MN-miljøer som ønsker å foreslå emne til ny MN-«40-gruppe» som kan anbefales spesielt for HF-studenter, bes kontakte MN-fakultetets saksbehandler (a.l.s.hansen@mn.uio.no) innen utgangen av uke 31.

Honors-program MN og HF
5 –Instituttkvarteret Tom Andersen (IBV): Tom tok opp en sak om pensumbøker og digitale tillegg. Flere pensumbøker har digitale tillegg som enten kan være digitale versjoner av selve pensumboka eller digitale tillegg til boka. Pensumbøker som inkluderer digitale tillegg er ofte dyrere enn selve pensumboka. Tom etterlyste policy for hvordan instituttene skal forholde seg til dette overfor studentene. Vi tar kontakt med "UiO Prosjekt digitalt pensum", Mette Torp Christensen, for å høre hva de sier om saken. Dette er en nystartet prosjektgruppe ved UiO som har som mål å få en helhetlig digitalisert løsning for både pensumlister og pensuminnhold med én autoritativ kilde for studentene å forholde seg til for data om pensum. Jan Tore Lønning fra IFI er med i styringsgruppen til "UiO Prosjekt digitalt pensum".
 
 

 

Publisert 22. juni 2018 15:10 - Sist endra 3. aug. 2018 09:48