STUT-møte 19. juni 2019

Til stede:Knut Mørken (studiedekan), Arnt Inge Vistnes (fysikk), Jaan Roots (kjemi), Gro Smistad (farmasi), Øivind Kure (ITS), Kristian Prydz (IBV), Stein Kaartvedt (IBV) Ragnhild Kobro Runde (IFI), Jon Ove Hagen (geofag) , Yvonne Halle (MN), Hanne Sølna (MN, referent)

Fraværende: Kristian Ranestad (matematikk)

Sak

Tema

Sakspapirer

Orienteringer - 

Knut Mørken

Tirsdag 25. juni er det møte mellom MN fakultetene ved UiO og UiB for å se på muligheter for samarbeid.

 

Frafall og gjennomstrømning - 

Knut Mørken

KD har utviklingsavtale med UiO som setter krav til UiO om måoppnåelse. Så UiO har valgt å ha en utviklingsavtale med hvert fakultetet. Det har kommet bestilling på resultater innen visse områder som frafall og gjennomstrømning. MN skal gi svar innen 1. juli på innholdet i denne utviklingsavtalen.

Noe av hovedpoengene i utviklingsavtalen er knyttet til frafall og det er et mål å få fjernet de studentene som ikke kommer til studiestart og som dermed gir villedende statistikk i forhold til gjennomstrømning. Det er et særlig fokus på enkeltemnestudenter der 60% ikke tar noen studiepoeng. MN ønsker fokus på hvilke studenter skal finne sitt tilbud på MN og hvordan vi skal møte disse studentgruppene på en ubyråkratisk og ressurseffektiv måte og anser dette som en viktig samfunnsoppgave. Vi bør bidra til at statistikken blir så riktig og god som mulig men god statistikk er underordnet kravene til gode tilbud til et spekter av studenter. SHoT undersøkelsen viser at studentene opplever endel stress. Lager vi rigide systemer blir det mer press. Khrono skriver om statistikk for frafall og gjennomstrømning uten å addressere disse mer overordnede spørsmålene.

I møte med ulike studentgrupper er det disse tilbudene vi har å spille på: bachelorprogrammene, fritt sammensatt bachelorgrad, årsstudier og enkeltemnetilbud. Hvor kommer Internasjonale studenter inn i statistikken?Kan det lages tekniske løsinger som gir en mer riktig statistikk ift å få fjrnet studenter som ikke tar studiepoeng. 

Det planlegges en spørreundersøkelse ved semesterstart for nye studenter på det enkelte program for å kartlegge planer. IFI har i flere år hatt en slik spørreundersøkelse. Fakultetet ønsker å gjøre undersøkelsen anonymt. Det er enkelt med GDPR og trygt for studentene å svare. 

Jaan: det kan være ønske om å legge til lokale spørsmål. 

Dette må også omfatte LeP.

Presentasjon

 

 

 

 

 

Revisjon av kvalitetssystemet -

Yvonne Halle og Knut Mørken

Kvaitetssikring – ikke konstruktivt med kontroll. Videreutvikling og forbedring må være et hovedfokus for systemet. Veiledning av masterstudenter – hvordan kvalitetssikrer vi dette? Masterprogrammene startet i 2018 – nå er de i gang og vi bør sjekke hvordan det går.

Enhet for intern revisjon og MN har hatt møte og vi har nå mottatt en revisjonsrapport. NOKUT kommer til UiO 2022. Vi vet ikke innretningen men de kan velge å gå i dybden på noen områder i tilegg til mer overflatiske stikkprøver. En viktig prosess som MN må komme igang med er periodisk evaluering som omfatter en intern evaluering med studenttilbakemeldinger samt en ekstern evaluering. Loven sier ekstern sensur av vurderingene eller vurderingsordningene – ekstern programrådsgiver er vår løsning/alibi på dette.

Dialogmøte internt i programmene samt dialogmøte med studiedekan er sentrale arenaer for erfaringsutveksling og oppfølging. Tverrfaglige programmene – vrient å vite hvordan man følger opp disse systematisk. Dette er en av flere utfordringer.

Systemet må gi rom for lokale rutiner. Må finne metoder for å evaluere hvordan de lokale rutinene virker i forhold til systemets overordnede mål som er å evaluere for å forbedre. Får opp en diskusjon i miljøene på innretingen og innholdet i nytt system slik at det er godt forankret hos de som skal bruke det. Programrådsledere inviteres til samlinger i høst med nytt kvalitetssystem som tema.

IBV: har en kompakt minimalistisk struktur. To personer som er utdanningsledere og programrådsledere.

Betegnelsen programrådsledere byttes ut med programleder.

Yvonne: nytt element i nytt system må det være prosessene rundt emnearbeid pga Epn og nye frister.

 

Utdanningslederseminar

Knut Mørken

Utvikle det kolegiale fellesskapet og dytte det i en ønkset retning. Retningen kommer til dels utenfra men nyttig å være proaktive og sette retning slik at vi kan styre utviklingen. Vise at vi duger!

Seminar med utdanningsledelse som tema:

  • Kollegiale fellesskapet utvikles i en ønsket retning
  • Ny forskrift med nye krav til ansettelse og opprykk. Hvordan griper vi fatt i dette
  • Tid er 20 september og sted er Bristol. inkludere Steven Ray Wilson og Karianne Staalesen som er nye utdanningsledere fra kjemi og geofag
  • Ønske om seminar sammen med instituttlederne og særlig i forhold til utfordringene med ny forskrift om ansettelse og opprykk samt å engasjere det kollegiale fellesskapet.
  • Ønske om å diskutere vår rolle – og det henger sammen med mandatet. Savner Husøy med å tid til å prate sammen med instituttlederne. 
 
Instituttkvarteret

Etterlyser en veileder for veilederne som alle må lese før de underskrier en masterkontrakt. Nå er det mye fokus på emnetilbudet. Fysikk har laget en slik veileder. IBV også laget en veiledning for veiledere på nett. Dette kan vi erfaringsdele om – og se det som en del av kvalitetssystemet. Lenke til phd-veiledning.

Inspera. Under piloten fikk alle fikk opplæring. Nå er det mange nye som trenger å lære. Opplæring av canvas for gruppelærere som er nye. Sommerstudenter som skal lage oppgaver i Inspera – er det informasjon på nettet?

Hovedsiden for slik informasjon ligger på UiO nivå:  https://www.uio.no/for-ansatte/arbeidsstotte/sta/eksamen/

På denne siden er det videre lenke til fakultetssider som for MN er denne:

https://www.uio.no/for-ansatte/arbeidsstotte/sta/enheter/mn/eksamen/index.html

Informasjon om hva som er nytt savnes - en type changelog. Inspera ikke har ordentlig versjonshåndtering. 

Jaan og Jon Ove takkes av i STUT for god innsats og gode bidrag både med saker og humør.

Antageligvis neste STUT møte 15. august.

Veilederveiledning fra fysikk på

norsk og

engelsk

Veilederveiledning fra IBV

Publisert 27. juni 2019 16:36 - Sist endra 16. aug. 2019 14:13