STUT-møte 8. februar 2023

Knut Mørken, Hanne Sølna, utdanningsledere, studentrepresentanter samt andre fra MNs studieseksjon var til stede fysisk eller gjennom videokonferanse-verktøyet ZOOM. referat: Andreas Tandberg

Sak

Tema

Sakspapirer

Sak 1: Orienteringer

  • Opptaksrammene til MN og UiO blir diskutert om dagen. Hva mener vi egentlig med "opptaksramme"? Hvor mange studenter et studium har kapasitet til å ta opp eller hvor mange studenter som blir uteksaminert? Dette er en viktig diskusjon mtp den økonomiske situasjonen.
  • Vi har ennå ikke fått endelig tilbakemelding om NOKUT-tilsynet (se tidligere referat), men kommer med mer info når dette er på plass. 

 

Sak 2: Karakterstatistikk H22

Instituttene fikk følgende bestilling for hvert av de sentrale grunnemnene (semester 3) for H22:

  • Gi oversikt over karakterfordeling (inkludert stryk)
  • Kort beskrivelse av undervisningstilbudet i emnet
  • Om mulig og ikke for mye jobb: Tall som viser frafall fra start til slutt (for eksempel gjennom beståtte obligatoriske oppgaver=
  • Om mulig og ikke for mye jobb: Tall brutt ned på hvert studieprogram
  • Legg ved en kort refleksjon/forklaring når resultatene ikke er «normale»

Et mål med bestillingen er at det skal gi oss en indikasjon på hvordan sentrale grunnemner fungerer (uten å være for detaljert og grundig). Vi anser en slik monitorering av sentrale grunnemner for en viktig del av studiekvaliteten i våre bachelorprogrammer. 
 
Instituttene presenterte funnene sine:

  • IFI opplever høyt stryktall på IN1000, IN1020 og IN1900 og stort frafall  (særlig) på IN1910, 3. semester. IFI er usikre på grunnen til denne tendensen.
  • MI: Det er flere programstudenter fra MI som tar MAT1100 enn tidligere. Det er ikke lenger like mange "eksterne" studenter som tar MAT1100. Det er et paradoks at studentene ønsker fysisk undervisning, men at de samtidig ikke møter opp. Oppmøtet på gruppeundervisning på MI har falt veldig etter Korona. Det blir generelt viktig å jobbe skikkelig med rekruttering fremover.
  • FI opplever ingen store forandringer fra tidligere semestre. 
  • KI: Det går stort sett bra med KI-studentene på grunnemnene. Det er flere IBV-studenter som også følger grunnemnene på KI. IBV-studentene kan ofte føle KI-emnene som et "pliktløp" og noe som de ikke anser som like nødvendig som de andre emnene de tar. KI ønsker å vise relevansen av KI-emnene også for IBV-studentene. KI merker at 21-kullet trenger ekstra oppfølging, og trolig skyldes dette Korona.
  • IBV opplever markant større frafall når de nå har gått tilbake til skoleeksamen sammenlignet med Covid-semesterne da vi hadde mye større grad av hjemmeeksamen. 
  • Geo merker også at "korona-kullene" trenger mer oppfølging enn andre studentkull. 

Knut Mørken oppsummerte:

H22 var et spesielt semester for mange emner som første "åpne" semester etter Korona. Det er høy strykprosent og høy frafallsprosent. Hva skyldes det? Dette må vi reflektere rundt. Dagens 20-åringer har nesten 3 år med Covid bak seg. Det kan være hovedgrunnen til frafall og stryk. Hvor lenge vil korona-effelkten påvirke tallene våre? Kanksje i flere år fremover.

Se detaljer i karakterstatistikk-presentasjonene i margen til høyre.

MI

KI

IFI

IBV

GEO

FI

Sak 3:  -

Aasenutvalget - ny opptaksmodell

Aasen-utvalget har levert "NOU 2022: 17, Veier inn - ny modell for opptak til universiteter og høyskoler". Her foreslår utvalget endringer i regelverket for opptak til høyere utdanning, herunder hvordan søkere rangeres. Målet er at regelverket skal være mest mulig rettferdig, effektivt og enkelt å forstå."

UiO har laget utkast til høringssvar til Aasen-utvalgets innstilling. MNs arbeidsgruppe som har jobbet med å vurdere MNs opptakskrav, har skrevet innspill til høringssvaret. MNs innspill er basert på diskusjoner i arbeidsgruppen, på STUT og i instituttledermøtet. Se både UiOs utkast til høringssvar og MNs innspill i margen til høyre.

UiOs utkast til høringssvar

MNs innspill til høringssvar

Publisert 21. feb. 2023 15:09 - Sist endra 21. feb. 2023 15:09