Møte i ph.d.-programrådet 29.11.2018

Tid: 10.15-11.45

Sted: Fysikkbygningen, Møterom (V139)

Til stede:

Petter Nielsen (IFI), Helge Balk (FI), Hans Brodersen (MI), Mats Carlsson (ITA), Tor Gjøen (FAI), Marianne Bathen (stipendiatrepresentant; FI), Martin Helsø (stipendiatrepresentant; MI), Kristian Prydz (IBV), Josef Noll (ITS), Annik Myhre (GEO), Harald Walderhaug (KI), Jørn Hurum (NHM), Hanne Sølna (studieleder), Finn-Eirik Johansen (forskningsdekan), Natalia Utkina (ph.d.-adm.), Jean-Raphael Martinez (ph.d.-adm.), Stian Engen (ph.d.-adm.).

Forfall:

Brita Stedje (NHM)

 

Referat fra forrige møte: 

Torsdag 13.09.2018

Saker fra Fakultetet

1. Avholdte arrangementer for ph.d.-kandidater. Infosaker blir ikke presentert, men det er rom for spørsmål.

  • PhD completion seminar 29. oktober - orienteringssak
  • Seminar «How to attract funding» 8. oktober – orienteringssak
  • «Career options» seminar 16. november – orienteringssak

 

2. Programseminar, 8.-9. februar 2019 – diskusjonssak

Programseminar erstatter velkomstdagen og piloteres i februar 2019. Seminaret er ikke tenkt som et velkomstseminar, men mer som et oppstartsseminar med hovedformål å samle kandidatene som er tatt opp på programmet i 2018 for å utruste dem med informasjon og verktøy som kan være nyttige gjennom doktorgradsutdanningen. Instituttene oppfordres til å beholde sine velkomstrutiner.

Seminaret avholdes på Holmen Fjordhotell fra fredag til lørdag. Dette for å gi økt deltakelse ved å geografisk forhindre at deltakere forsvinner til laben/kontoret og for å unngå å oppta for mye arbeidstid. Seminaret er frivillig, men det oppfordres sterkt fra fakultetet og instituttene at aktuelle kandidater deltar.

 

3. Oppsummering av gjennomgang av administrative prosesser på fakultets- og instituttnivå fra opptak til disputas/avslutning - diskusjonssak

  • Opptak og gjennomføring

Krav til kompetanse i engelsk: Det bør foretas en gjennomgang av hvilke andre mastergrad som i tillegg til Erasmus-mastergrad som skal tilføres i unntakene for dokumentasjon av engelskkrav.

Prosjektbeskrivelse: ‘etikk’ og ‘impact’ innføres som obligatoriske deler. Kandidat og veileder definerer selv aspektet ved impact on society/technology/science etc.).

  • Disputas

Urkund innføres som et verktøy for plagiatkontroll. Plagiat er alvorlig, men det er også beskyldninger om plagiat. Første runde med plagiatkontroll bør foretas av ph.d.-utvalget. Saken diskuteres videre i neste programråd 31.01.2019.

  • Fremdriftsrapportering

Gått gjennom presentasjon. Saken diskuteres i neste programråd 31.01.2019.

Presentasjon for diskutering
Rapporteringsskjema for diskutering

 

4. Møteplan for vårsemester 2019

Ordningen med to møter og ett seminar/workshop videreføres våren 2019. Møtedatoer er 31.01. og 20.06. Workshop avholdes 05.04. 

 

Saker fra ph.d.-representanter

1. Hva inngår i pliktarbeid for Ph.D.-kandidater? v/ Marianne E. Bathen (FI) - diskusjonssak

Instituttene på fakultetet har ulik praksis på hvorvidt annet undervisningsarbeid, som f. eks. veileding av masterstudenter og formidlingsarbeid, regnes inn under undervisningsplikten på 25% som mange stipendiater har. Er det utelukkende arbeid med kurs som regnes som undervisningsarbeid, eller bør man også få uttelling for andre oppgaver? Hva er holdningen til fakultetet, og bør alle instituttene operere etter de samme retningslinjene? 

 

Det finnes ingen felles rutiner fra fakultet om hvilken type arbeid som kvalifiserer som pliktarbeid. Per d.d. er det opp til instituttene selv å definere hva som inngår i arbeidsplikten. Pliktarbeid og timeregnskap blir tema i workshop som skal avholdes 05.04.2019.

Utfyllende regelverk § 5.3.4 (Pliktarbeid) sier:

"Ph.d.-kandidatens pliktarbeid i stipendiatstilling bør være meritterende i forhold til senere tilsetting i forsknings- og undervisningsstillinger. Som pliktarbeid skal stipendiaten først og fremst få undervisningsoppgaver. Eksempler er:

  • undervisning på bachelor- og masternivå
  • innsamling og tilrettelegging av materiale for undervisningen
  • eksamensarbeid
  • veiledning på bachelor- og masternivå

Tid benyttet til pålagt pedagogisk opplæring samt verv og styrearbeid ved UiOs offisielle organer skal telle som pliktarbeid. Annet pliktarbeid er mulig etter søknad til grunnenheten."

 

Saker fra ph.d.-utvalgsledere

1. Eksterne kurs v/Tor Gjøen (FAI) - diskusjonssak

I søknader om PhD opptak kommer det flere forslag til kurs fra leverandører som dette:

https://www.transmittingscience.org/

Argumentasjonen går ofte på at kursene er godkjent som PhD kurs ved andre læresteder (for eksempel ETH Zurich). Vi får også forslag om nettkurs.

Hva slags erfaringer andre institutter har på dette området og hvordan vi skal ehandle disse søknadene? 

 

Bruk av spesialpensum, generiske emner, retningslinjer for pliktarbeid og kloning av emner blir tema for en felles workshop for ph.d.-programrådet, utdanningsledere, DOKA og ph.d.-utvalgenes ph.d.-representanter 5. april.

 

Eventuelt

 

Publisert 17. okt. 2018 08:32 - Sist endra 23. mars 2021 10:34