Møte i Studieutvalget 8. januar 2016

Til stede: Knut Martin Mørken (MN), Hege S. Christensen (Farmasi), Tom Andersen (IBV), Arne B. Sletsjøe (Mi), Eli Olaug Hole (Fysisk institutt), Jaan Erik Roots (Kjemisk institutt), Solveig Kristensen (MN), Dag Langmyhr (IFI), Julie Øybø (MN), Hanne Sølna (MN), Inge Christine Borge (MN), Kristin Hubred Nygård (studentrepresentant), Andreas Tandberg (MN, referent).

Fraværende: Frode Hansen (Astro), Tom Lindstrøm (MI), Annik Myhre (Geo), Morten Østigård (studentrepresentant), Ina Kullmann (studentrepresentant)

Saksliste

Sak

Tema

Sakspapirer

1 – Innledning v/Solveig Kristensen

Solveig Kristensen introduserte Inger Christine Borge fra MI, som nå er ansatt på MN i 50 % fra 1.1.2016. Inger Christine vil fylle Cathrine W. Tellefsens rolle på lektorprogrammet i revisjonsprosessen fremover (se forrige referat). Inger Christine samarbeider om med Kristine Jøssang fra fakultetssekretariatet. Det er viktig at Inger Christine og Kristine raskt begynner å vurdere hvilke emnejusteringer som må gjøres på lektorprogrammet med tanke på programrevisjonen. 

 

2 – Digital eksamen

Forslag til forvaltningsstruktur for digital eksamen ved MN-fakultetet fra 2016 til 2018 er nå klart. Forslaget inneholder beskrivelse av de ulike funksjonene i prosjektet samt et ressursoverslag. Forslaget innebærer at omkring tre fulle stillinger ved fakultetet brukes til digital eksamen denne perioden. Saken skal opp i dekanatmøte 12. januar. Foreløpig vil ikke studieutvalget ha noen formell rolle i arbeidet med digital eksamen med MN, men de blir informert fortløpende om prosessen. 

Studentparlementet ønsker et pålegg om at begrunnelse for karakter automatisk skal følge alle eksamenensresultater. Solveig deltok i møte ved UiO sentralt der denne saken var oppe og konklusjonen ble at det vil ikke bli noe pålegg om dette.

 

3 – Navnsetting av bachelorprogrammene. 

I forbindelse med programrevisjonen ble det etablert en arbeidsgruppe som har vurdert navnsetting av bachelorprogrammene. Navnegruppen har nå levert sin rapport (se høyre marg). Solveig innledet, og understreket at det er viktig at programnavnene gir studentene en god forståelse av fagene og at navnene gir en programportefølje som fremstår som helhetlig. Navnene skal først og fremst fungere for målgruppen – studentene – ikke for de ansatte. Det er dessuten viktig å forenkle og forkorte navnene. Vi bør ikke ha programnavn lengre enn to ledd. Et annet viktig prinsipp er å ikke bruke forkortelser/akronym i navnene. Slike forkortelser bærer preg av å være stammespråk og kan virke ekskluderende for eksterne. 

Navnegruppen ønsker å trekke frem fire program der det fortsatt hersker usikkerhet rundt navnet, og som de ønsker å diskutere med studieutvalget:

Geofag: Et av bachelorprogrammene har ennå ikke fått fastsatt endelig, anbefalt navneforslag og har oppført to alternative forslag til navn i rapporten: "Geofysikk og klimasystemet" eller "Geofysikk og klima". Studieutvalget mener navnealternativ 1, "Geofysikk og klimasystemet", i størst grad reflekterer  det faktum at klimasystemet er et komplekst system som innbefatter solstråling, varmestråling, luftstrømmer og havstrømmer etc. Flere av medlemmene kommenterte at navneforslag 2, "Geofysikk og klima", ikke på samme måte favner denne kompleksiteten. "Geofysikk og klimavitenskap" er et tredje navneforslag som kom frem i diskusjonen. Det må bemerkes at ingen fra Geofag var til stede på dette møtet, og at det er viktig at utdanningsleder og programkomité fra geo kommer med innspill til navnevalg.

MI: Programkomiteen for "Matematikk, informatikk og teknologi" foreslår navnet "Matematikk med anvendelser" for dette programmet, men navnegruppen oppfatter dette navnet som noe utydelig. Navnegruppen ønsker å beholde dagens navn, men foreslår å kutte leddet "informatikk" for å korte ned. Navnegruppen mener dessuten det er uheldig at navnet inneholder leddet "informatikk" når IFI også har dette ordet i sine programnavn. Knut Mørken diskuterer navneforslaget med Tom Lindstrøm og programkomiteen.

KI: Navnet "Kjemi og livsvitenskap" foreslåes av navnegruppen endret til "Kjemi og biokjemi" (se begrunnelse i rapport). Jaan Erik Roots sier ja til navnebyttet. Studieutvalget understreket at det er viktig at programmet skilles tydelig navnemessig fra materialprogrammet (tidligere MENA). Navnegruppen foreslår "Materialvitenskap og nanoteknologi" istedenfor "Materialvitenskap, energi og nanoteknologi" for materialprogrammet. Det ble kommentert at flere ansatte ved FI og KI mener det er uheldig at ordet "energi" går ut av programnavnet. Solveig foreslo å profilere programmet på nett under det overordnede samlebegrepet "energi" på samme måte som vi tenker å profilere Kjemi og biokjemi-programmet under samlebegrepet "livsvitenskap". KI og FI diskuterer dette videre.

FI: Navnegruppen foreslår programnavnet "Elektronikk, informatikk og teknologi" endret til "Elektronikk og datateknologi", men har får tilbakemeldinger fra fagmiljøet på at ordet "datateknologi" er gammeldags. "Elektronikk og teknologi" fremkom som forslag under diskusjonen, men IFI ønsker å beholde data-leddet i teknologi. IFI og FI diskuterer dette videre. 

Navnerapport

4 – Innføring av ny masterprogramportefølje

Flere av masterprogrammene har signalisert at de får problemer med å bli klare til høsten 2017. Saken var oppe på dekanatmøte torsdag 7/1 (se notat i høyre marg). Vedtak ble at fakultetets nye masterportefølje innføres med opptak fra 2018, men at det åpnes for innføring av enkelte nye masterprogram fra høsten 2017. Computational Science er et av de nye masterprogrammene som vurderes innført i 2017.

I diskusjonen som fulgte, ble det kommentert at det er uheldig for studenter på tverrfaglige program at de må forholde seg til ulike studieadministrative regler ved de ulike instituttene. Solveig kommenterte at det er et felles regelverk for hele fakultetet, men at hvert institutt har egne retningslinjer for tolkning av regelverket. Det kom forslag om at hvert studieprogram får egne retningslinjer for tolkning av regelverket, for eksempel ved at "hovedinstituttets" tolkning av regelverket gjelder for hele programmet. Solveig tar opp saken med fagmiljøene på dialogmøtene om masterprogrammene til uka (se notat). Når det foreligger en fremgangsmåte for hvordan vi løser dette, informerer vi  utdanningslederne ved instituttene om dette.

Dekanatnotat – masterportefølje

5 –  Emnekomiteer

Det har oppstått misforståelser rundt oppnevning av emnekomiteer for bachelorprogrammene, og flere har kommentert at de ikke finner dette punktet nevnt i tidsplanen. InterAct gruppa skal sende ut en e-post i løpet av dagen om emnekomiteene, der bestillingen til utdanningslederne blir konkretisert. [E-post er nå sendt til utdanningsledere, instituttbestyrere og studieadministrative]. InterAct-gruppen jobber med å oppdatere tidsplanen og melder fra når dette er gjort. 

 

Eventuelt – Plan for januar/februar 2016

Solveig presenterte InterAct-planen for januar (se høyre marg). Spørsmålet om antall studieplasser på bachelor var oppe på dekanatmøte 7/1 og skal opp på instituttledermøte 14/1. Det ble kommentert at det er viktig at avgjørelser om plassfordeling og økonomi blir tatt på fakultetsnivå. Eksempelvis kan programmene ha veiledere fra forskjellige institutt, og det er da viktig at fakultetet avgjør hvor midlene havner. Solveig tar med seg dette videre. Solveig tok opp spørsmålet om vi trenger et seminar med utdanningsledere, instituttledere, dekanat og studiekonsulenter, slik planen foreslår. Utdanningsutvalget ble enige om at et slikt seminar ikke er nødvendig, da vi har et felles STUT-/STUA- seminar 29/1. Dette seminaret må inn i tidsplanen. Oppdatert januar-plan blir lagt ut på Interact-siden.

[Etter møtet fikk vi melding om at InterActs nettside er flyttet til høyremenyen på fakultetets forside. Takk til nettredaktør Ida Bjørknes for rask og god jobb].

Interact-plan jan/feb

 

Publisert 20. jan. 2016 13:53 - Sist endra 27. mai 2016 15:05