Endomembransystemet

Endomembransystemet (gr. endon – inni i; l. membrana - membran) er samlingen av membraner i form av vesikler, cisterner og organeller i cytoplasma i eukaryote celler.  Endomembransystemet deler celleinnholdet inn i atskilte strukturelle reaksjonsrom (kompartmenter) med forskjellige funksjoner. Membranene omgir et væskefylt hulrom som inneholder forskjellige metabolitter og proteiner. Det pågår en aktiv transport av vesikler som frakter stoffer til og fra andre membraner, det skjer membranfusjon og frislipp av innholdet omgitt av membran.  

Membranene består av et dobbeltlag med lipider (fosfolipider, galaktolipider, sfingolipider) innleiret med proteiner og steroler med forskjellig kjemisk sammensetning avhengig av type membran.

Endomembransystemet omfatter kjernemembranen, endoplasmatisk retikulum, Golgiapparatet, lysosomer, vesikler, endosomer, autofagosomer, peroksisomer, vakuloer, mitokondriemembranen. Hos planter i tillegg sentralvakuolemembranen (tonoplast) og plastidemembranen. Kloroplaster kan være omgitt av to eller tre lag med bilipidmembraner. Endomembransystemet utveksler deler med plasmamembranen som omgir cellen.

Tilbake til hovedside

Publisert 21. des. 2021 11:05 - Sist endret 21. des. 2021 11:05