Frøbank

Frøbank - Lager av uspirte levedyktige frø, vanligvis i jord. Frøene er i frøhvile, endogen hvile eller eksogen hvile og kan spire når indre og ytre betingelser er tilfredsstillende for frøspiring. Frø som lagres kaldt og tørt kan beholde spiredyktigheten i lang tid.

Frøsamlinger, genbank og frøbank

Det ligger en frøbank i jorden med frø som potensielt kan spire, men eksempler på antropogene frøbanker er The Millenium Seed Bank, Kew, og Svalbard globale frøvelv (2007).

Nikolai Ivanovich Vavilov (1887-1943) studerte opprinnelsen og utbredelse av kulturplantene, og samlet den første og største samlingen av frø, rotstokker inkludert poteter og andre plantedeler, fra ca. 250000 kultiverte arter, ved sitt institutt i Leningrad og andre forskningsstasjoner. Deler av frøsamlingen ble tatt av av tyskerne under tilbaketrekningen i 1943, hvor deler av forsvant og diffunderte. Vavilov var sterkt kritisk til Trofim Lysenko som ble støttet av Stalin. Vavilov døde i fengsel i 1943. Deler av Vavilovs samling av genressurser befinner seg i dag ved Vavilov Institute of Plant Industry, St. Petersburg, Russland. Historien forteller at flere av russerne som voktet samlingene under krigen heller døde av sult enn å spise av samlingene.  Mange av frøsortene er fra gamle kulturplanter og landsorter som ikke lenger dyrkes, men som kan inneholde viktige gener og egenskaper som ønskes bevart. Nå er Vavilov-samlingen på nytt truet fordi myndighetene vil selge deler av området Vavilov-instituttet benytter i den pittoreske landbyen Pavlovsk utenfor St. Petersburg.

 Selv om frø oppbevares frosset mister de etter hvert spiredyktighet. Med jevne mellomrom må spireprosenten undersøkes. Blir spireprosenten lav må frø sås og plantene dyrkes med formål å skaffe nytt levedyktig (viabelt) frø.

Innen mykologi er et fungarium en samling av tørkete sopp eller sporeavtrykk. Soppkulturer kan også bli bevart på agarplater i en -80oC fryseboks eller i flytende nitrogen.

Et hortorium er en samling tilsvarende et herbarium, men med pressete og bevarte kulturplanter.

Litteratur

Wikipedia

Tilbake til hovedside

Publisert 4. feb. 2011 10:20 - Sist endret 18. mars 2024 09:52